Διάρκεια: 61′

Η ταινία «Ξύπνησα 18» παρουσιάζει μέσα από τις ιστορίες των έξι νεαρών πρωταγωνιστών της, τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα ασυνόδευτα παιδιά μόλις γίνουν 18 και φιλοξενείται στο 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, την 1η Σεπτεμβρίου 2022 ο εκτιμώμενος αριθμός ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα ανερχόταν σε 2.224. Η Ελλάδα μεριμνά για τη φροντίδα τους, παρέχοντας στέγαση σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας, ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη και πρόσβαση στην εκπαίδευση. Όταν τα παιδιά «ξυπνήσουν 18» όμως, ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς τους, καλούνται να εγκαταλείψουν τις δομές και να μεταβούν στην αυτόνομη ενήλικη ζωή, χάνοντας ξαφνικά φροντίδα, ασφάλεια και υποστηρικτικό πλαίσιο. Έτσι, αναιρούνται οι προηγούμενες προσπάθειες ένταξής τους και πολλές φορές τα παιδιά στερούνται την πρόσβαση σε θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η υγεία, η εργασία και η εκπαίδευση.

Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι της Βέρας-Ιόνα Παπαδοπούλου, η διεύθυνση φωτογραφίας των Νίκου Παλαιολόγου και Θοδωρή Νικολάου και η παραγωγή του SolidarityNow.

Η ταινία παράχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο «Χτίζοντας το μέλλον. Ανταλλάσσοντας καλές πρακτικές μετάβασης των παιδιών μεταναστών στην ενηλικίωση», στο οποίο συμμετέχουν: η ειδική γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου και το SolidarityNow από την Ελλάδα, το Ίδρυμα Cepaim από την Ισπανία, και το ολλανδικό ίδρυμα επιτροπείας ασυνόδευτων ανηλίκων Nidos, υπό το συντονισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και το Συμβούλιο της Ευρώπης.